Bermondsey Refresh

Norton Ellis Architects were tasked with updating a Victorian warehouse conversion to provide a minimalist interior with plenty of storage. The original building dates back to 1869 and was formerly used as a fur warehouse. It still retained the original cast iron columns and timber beams when it was converted into flats in the 1990’s.

Minimalist storage was built in the study and dining area with recessed handles and integral lighting.  A new pocket sliding door glazed with reeded glass was added to the study to maintain daylight to the centre of the flat and provide privacy when needed.

The space under the stairs was converted into a pantry facing the door to the galley kitchen, thus increasing the available storage space without the need to fit new kitchen units.

We chose concrete effect large format porcelain tiles for the bathroom walls and floor, with fittings to match the industrial aesthetic, a large full width mirror enhances the feeling of space and light.

A steel ladder was added to give easier access to the mezzanine storage area. The lighting was renewed with contemporary fittings, floor recessed uplighters were used to highlight the original cast iron columns. The storage heaters were replaced with slimline electric radiators.

The original ground floor carpet was replaced with new grey oak flooring, the existing stairs were stained in the same shade as were the counters of the rest of the joinery to create a streamlined colour palette. A matching small wall mounted desk was added to the living area just large enough for zoom calls on a laptop.

Contractor:     JJO Construction